yoga-anonymous-green

Hatha Yoga

Weer iets wat ik van mijn bucket list af kan strepen: een echte yoga les! Een aantal zomers geleden had ik al mijn yoga ontgroening ergens in een stadspark tijdens mijn vakantie in Toronto en kwam ik erachter dat het niet altijd even makkelijk is om in elke yoga houding te komen. Door filmpjes en foto’s van verschillende houdingen te bestuderen op het internet deed ik daarna ook op mijn kamer geregeld aan huis-tuin-en-keuken yoga omdat het heel fijn en ontspannend kan zijn om je lichaam te stretchen. Door deze positieve ervaring met yoga had ik al tijden in mijn hoofd om een keer met een echte yoga les mee te doen. Maar zoals dat bij vele plannen gaat was er altijd wel iets: geen tijd of te moe, en een van de belangrijkste vragen: waar kan ik het beste deze les gaan volgen? Daarbij komt ook nog eens dat er heel veel verschillende vormen van yoga zijn.. Genoeg excuus om die les onbewust maar eens lekker op de lange baan te schuiven.

Maar deze week was ik vastbesloten om mijn eerste echte yoga les te gaan doen. Wendy vertelde me dat ze elke dinsdag, donderdag en zondag yoga lessen aanbieden bij Spahuys en ik besloot hier mijn eerste yoga les te gaan volgen. De ontspannen sfeer die in Spahuys hangt vind ik heel goed aansluiten bij de associatie met yoga. Op dinsdagavond geven ze Power Yoga, een krachtige en dynamische vorm van yoga. Maar omdat de combinatie van krachtig, dynamisch en de foto’s die ik geregeld van yoga houdingen voorbij zie komen nog niet zo’n goed idee vond, koos ik voor een rustigere versie om mee te beginnen: Hatha Yoga. Deze soort yoga bestaat uit een systeem van oefeningen om beheersing te krijgen over je lichaam en geest en hierbij gaat het vooral om lichaamshoudingen en ademhalingsoefeningen. Klinkt lekker rustig en ontspannend en dat waren de ademhalingsoefeningen in het begin zeker. Maar bij de eerste houding kwam ik er gelijk al achter dat yoga flink wat kracht van je lichaam vraagt en dat het op dat moment niet altijd even ontspannend aan kan voelen. De eerste houding was de ploeg, waarbij je benen en je onderrug omhoog worden geduwd, zover dat je uiteindelijk met je benen over je gezicht hangt. En hoppa, die benen gingen de lucht in, maar daarna gingen ze ook net zo hard weer naar beneden. De kunst is om de houding zo lang mogelijk vast te kunnen houden, dus daar gingen we weer: benen en onderrug gingen opnieuw de lucht in en dit keer kon ik de houding met pijn en moeite een tijdje vasthouden. Tijdens de houding is het heel belangrijk om goed door te ademen zodat de houding makkelijker is om vast te houden. De hele les ging verder met intensieve houdingen waarbij ik het even zwaar had, afgewisseld met zeer ontspannende momenten waarbij ik alles even los kon laten. Ik had me van tevoren al voorgenomen dat het niet erg zou zijn als ik bepaalde dingen niet voor elkaar kreeg, het is tenslotte mijn eerste les. Tijdens de les kreeg ik ook echt het gevoel dat ik me niet van mijn allerbeste kant hoefde te laten zien, maar dat het vooral belangrijk was om naar je eigen lichaam te luisteren en te kijken hoe ver je met je lichaam kan gaan.

Lukt het even niet, dan lukt het niet, no worries. Yoga doe je voor jezelf en voor niemand anders.